Vinjerac

Vinjerac a Velebit-csatorna délkeleti oldalán található festői szépségű hely, mely Zadar megye valódi kis gyöngyszeme. A hely varázsát nyújtó gyönyörű panorámától mindenkinek eláll a lélegzete: páratlan szépségű a régi városközpont, káprázatosan kék a tenger és a Velebit hegység látványa is lenyűgöző. Vinjerac település története egészen a 14. századig nyúlik vissza, amikor velencei uralom alatt állt. Egykor stratégiai kikötő volt, ma pedig egy csodálatos kis halászfalu. Az óvárosban számos régi pompájában fennmaradt, bámulatos kőházzal találkozunk. A part menti sétányon pedig kávézók és éttermek sorakoznak, melyek mellett elhaladva egészen a híres hullámtörőig jutunk, amelyet a helyiek "Mol"-nak hívnak.

Vinjerac kiváló célpont a csendes családi nyaraláshoz hiszen nyugodt és barátságos, azonban nem messze tőle több gyönyörű dalmát város, nemzeti park, folyó és számos kirándulási lehetőség található, így mindenki megtalálhatja a kedvére való célpontot.

A tenger kristálytiszta és különféle halfajtákban gazdag. Vinjeracban hagyományosan a halászok és a tengerészek élnek. A tenger és Velebit hegység közelsége okán a speciális légáramlásnak köszönhetően Vinjeracban a legjobb a levegő minősége egész Dalmácián belül, ásványi anyag tartalma miatt pedig a légzési problémákkal küzdők számára is kedvelt célpont. A reggel frissessége és ereje, valamint a tenger illata visszaadja a munkából és a modern életből kimerült emberek erejét és lelkesedését.

Nagyobb bevásárlóközpontok a szomszédos Posedarje városában (7 km-re) találhatók, ahol a nap 24 órájában orvosi ügyelet és gyógyszertár is elérhető.

Vinjerac környéki népszerű strandok

Vinjeracban végezhető népszerű tevékenységek közé tartozik a séta, a túrázás, a futás, a hegyi kerékpározás, sziklaugrás, állószörfözés (SUP), csónak és jetski kölcsönzés és természetesen az ellenállhatatlan dalmát borok fogyasztása.